Д-р Иво Чолаков
ортопед-травматолог
Здравейте! Аз съм Д-р Иво Чолаков. Родих се, учих, следвах, въртях любов, ожених се, отглеждах деца, работих и продължавам да работя в гр. Пловдив. Аз съм си от градът вековен и съм си истинска МАЙНА...
D-r Ivo Cholakov

СТАТИИ ЗА ПАЦИЕНТА


Плоско ходило

Състоянието, наречено "плоско ходило", е познато на повечето хора под името "дюстабан". Идва от турски - ‘дюс” означава „равен“ и “табан” означава 'ходило“, оттам се получава "равно ходило". На латински названието е Pes Planus. За традиционно плоско ходило /дюстабан/ се определя това със субективно спаднал или напълно липсващ надлъжен свод. Свързаните с тази диагноза оплаквания са болки и дискомфорт, основно в района между коляното и глезена, но е възможно и да има такива в самото ходило, както и над коляното. Често се съобщава за по-бърза и лесна уморяемост.Какви са външните белези на плоскостъпието
 • Отпечатък на ходилото е по-широк, тъй като вътрешната част на ходилото е по-ниска от нормалната поради "спадналия" надлъжен свод.
 • Завъртане навътре на ходилото/хиперпронация/ от глезенната става надолу.
 • Характерен симптом е износването и кривенето на обувките.
 • Поява на болка в мускулите, поддържащи вътрешната страна на ходилото, тъй като са подложени на прекомерно напрежение поради пропадането на структурите от тази страна.
 • Има и други, по-късни симптоми, които се проявяват с времето, но те трудно могат да бъдат свързани от самия пациент.

Коксартроза

Коксартрозата е хронично заболяване на тазобедрената става, като характерните изменения започват от хрущялите, а впоследствие засягат костите и капсуло-връзковия апарат на ставата.

Най-честата причиназа възникване на коксартрозата е вродената дисплазия или луксация на тазобедрената става и с този факт се обяснява най-голямата заболеваемост между жените. Освен вродени аномалии причини могат да бъдат и прекарани възпалителни заболявания като ревматоиден артрит, остеоартрит, нарушения в кръвообращението на бедрената глава, след травма-счупвания, изкълчвания, нарушен метаболизъм и др. Въпреки многобройните причини в основата на коксартрозата стои натоварването на ставата и възможността на хрущяла да издържи тези натоварвания. • Болката е основният симптом, като в началото тя е слаба, неопределана и бързопреходна. Тя се появява при натоварване на ставата и сутрин при прохождане и намалява или изчезва при покой. С напредване на процеса болката се засилва.
 • Ограничения движенията на ставата е вторият основен симптом. Като първо се ограничава вътрешната ротация и нормалната екстензия (разтягане). Болният не може да клекне и той сгъва максимално колянната си става при максимално изпъване на тазо-бедрената става, за да обуе обувката си.
 • Симптом е контрактурите в тазобедрената става. Те се появяват при напредване на увреждането.Те водят до геометричното скъсяване на крайника, което се забелязва сравнително рано с болка.
 • Друг белег е куцането. То се дължи на болката, и за да облекчи болката болния пренася тежестта от болния на здравия крак.
Лечение
То е строго индивидуално, като се има предвид първопричината, степентта на увреждането, възрастта на болния, пола и професията му.

Остеопороза

Остеопорозата е прогресивно заболяване на скелета, характеризиращо се с намалена костна маса и структурни изменения на костната тъкан, които водят до повишена чупливост и последващ риск от счупвания. Тъй като процесът на намаляване на костното вещество и разреждането на костната тъкан напредва бавно и незабележимо през годините, остеопорозата сполучливо е наречена “ТИХИЯ КРАДЕЦ”.Рискови фактори, които могат да бъдат избегнати:
 • недостатъчен внос на калций и витамин Д с храната – ниският прием на калций с храната води до загуба на костно вещество, а на витамин Д – до намаленото му усвояване от червата;
 • заседнал начин на живот - липсата на физическо натоварване отслабва костите и ускорява загубата на минерали в тях;
 • тютюнопушене - никотинът в цигарите потиска синтезата на ново костно вещество;
 • прекомерна консумация на кафе (над 5 чаши дневно), готварска сол, черен чай, злоупотреба с алкохол – тези нездравословни навици водят до увеличено отделяне на калция чрез бъбреците и до загуба на костно вещество;
 • остър и хроничен психоемоционален стрес - адреналинът, който се отделя по време на силен стрес, извлича калция от костите и води до минералното им обедняване.

Профилактика на остеопорозата включва:
 • ежедневна употреба на мляко и млечни продукти;
 • консумация на риба, пресни плодове и зеленчуци, зелени подправки, ядки, минерална вода;
 • консумация на храни, богати на фитоестрогени – соя, бобови растения и зърнени храни, които са особено подходящи са за жени в напреднала възраст;
 • приемане с храната на калций, фосфор, витамини (Д, С, В6, К, фолиева киселина), минерални вещества (магнезий, бор, цинк, мед, манган, силиций), които спомагат за изграждането и поддържането на нормална костна тъкан. Движение, допринасящо за развиване на основните качества на костите – якост, гъвкавост, устойчивост и издръжливост чрез:
 • ежедневни физически упражнения с умерено натоварване;
 • ходене пеша над 3 – 5 км дневно. Всекидневната двигателна активност помага на костите много повече, отколкото едни час активно спортуване 2 – 3 пъти седмично!

Дисплазия и луксация на тазобедрените стави при кърмачета

Увеличената практическа заболеваемост се дължи на неправилното отглеждане на новородените, което води до изкълчване на нестабилните стави и развитието на предизвиканата луксация. Основният предразполагащ фактор за развитието на всички форми на дисплазията е хиперлакситета на съединителната тъкан (ставната халтавост), който е по-изразен при момичетата.

При наличието на ставна халтавост, причините които предизвикват луксацията, представляват механични (лостови) напрежения в областта на ставата, които я луксират. По отношение на наследственото предаване на заболяването, трябва да се знае, че се унаследява хиперлакситета на съединителната тъкан (ставната халтавост), а ацетабуларната дисплазия е вторична и зависи от наличието на предизвикващите я причини. По отношение на наследственото предаване на заболяването, трябва да се знае, че се унаследява хиперлакситета на съединителната тъкан (ставната халтавост), а ацетабуларната дисплазия е вторична и зависи от наличието на предизвикващите я причини.